Naturlige jordpigmenter skaper en varm og innbydende atmosfære i Bergen sentrum med dype toner av oker, rød, grønn og blå.
Opplevelser

Se opp! – fra regnvåte gater til lysende fasader

Bergen by er full av arkitektoniske skatter og detaljer som fortjener vår oppmerksomhet, og ikke minst farger som lyser opp på regntunge dager hvor skyene legger seg nesten helt ned på hustakene.

I en travel hverdag er det sjelden vi retter blikket opp på bygningene rundt oss. Ofte haster vi fra sted til sted, og med Bergens regnfulle vær ender vi gjerne opp med å fokusere mer på det som er på bakken, i synsfeltet under paraplyen eller hetten, enn på husene omkring oss. Men, har du noen gang tatt deg tid til å se opp og legge merke til de vakre fargene, fasadene og utsmykningene som pryder Bergen?

Byen som kler seg i farger og detaljer

Alle kjenner vi til en fargerik, sprudlende person som elsker å pynte seg med mange smykker – det er akkurat slik Bergen er. Byens bygninger lyser opp i sterke farger og vakre detaljer, og skaper en levende og fargerik stemning.

I en by der skyene ofte henger lavt, blir de fargerike fasadene en viktig kontrast som ikke bare lyser opp gatene, men også bidrar til å holde humøret oppe til alle som bor her. Fargene på bygningene i Bergen, ofte basert på naturlige jordpigmenter, skaper en varm og innbydende atmosfære med dype toner av oker, rød, grønn og blå. Samtidig tilfører pastellfarger som rosa, lyseblå, mintgrønn og lysegul et lekent og friskt uttrykk som tilfører liv til gatebildet. De mange fargene reflekterer lyset og bidrar til å gi byen en varm glød, og skaper en livlig kontrast til byens historiske arkitektur. Slik gir de Bergen et fargerikt og sjarmerende preg som gjør at byen stråler, uansett vær.

Se opp! – fra regnvåte gater til lysende fasader
Alle fargene gjør at Bergen by stråler, uansett vær. (foto Frøya Lofthus | Syde AS)

Historisk dekor

Bygningene i Bergen sentrum er preget av en rik variasjon av tidsepoker og arkitektoniske stiler, noe som gjør dem unike og fascinerende å betrakte. Fra jugendstilens flytende linjer og organiske former, til barokkens overdådige detaljer og nyklassismens stramme eleganse, er byens arkitektur et levende vitnesbyrd om historisk utvikling og håndverkskunst.

Utsmykningene på bygningene forteller også sin egen historie, med dekorative elementer som relieffer, søyler og kunstneriske vinduskarmer. Du finner detaljerte utskjæringer av blader, blomster og geometriske mønstre som henter inspirasjon fra naturen, samt historiske motiver som vitner om tidligere tiders smak og stil.

Se opp! – fra regnvåte gater til lysende fasader
Fra jugendstilens flytende linjer og organiske former, til barokkens overdådige detaljer og nyklassismens stramme eleganse, er byens arkitektur et levende vitnesbyrd om historisk utvikling og håndverkskunst. (foto Frøya Lofthus | Syde AS)
Se opp! – fra regnvåte gater til lysende fasader
Bryggen i Bergen er full av vakre skulpturer og utsmykninger som er verdt å legge merke til. (foto Frøya Lofthus | Syde AS)
Se opp! – fra regnvåte gater til lysende fasader
Oppdag noen av Bergen by's mange ulike stiler og arkitektoniske uttrykk. (foto Frøya Lofthus | Syde AS)

Løft blikket – Se opp!

Neste gang du er på vei til en avtale, ta deg tid til å se opp og la deg imponere av de mange flotte fargene og utsmykningene som pryder bygningene rundt deg. Bergen er en by som virkelig viser sin historie i sine fasader – en visuell reise gjennom tid som ligger rett foran øynene dine!

Se opp! – fra regnvåte gater til lysende fasader
Bergen er også kjent for sine koselige strøk med gamle trehus, som for eksempel Nordnes og Sandviken. Disse områdene er preget av sjarmerende, ofte hvitmalte trehus. men også her preger fargene bybildet. (foto Frøya Lofthus | Syde AS)