Et utvalg av ASKO Serverings mange Matskatter. Foto: MENY
Bergen Spiser

Fra gård til gaffel: ASKO Serverings Matskatter i fokus

ASKO Servering er en av Norges største grossister innen dagligvare og servering, og har lenge vært opptatt av lokalmat og bærekraft. Som stolt sponsor av matfestivalen Bergen Spiser, er ASKO Servering opptatt av å synliggjøre Norske Matskatter, samtidig som de jobber aktivt med bærekraftige leveringsløsninger.

Matskatter: Lokalmat fra hele Norge

Konseptet Norske Matskatter handler ikke bare om kortreist mat, men om å fremheve produkter med en unik historie og høy kvalitet fra hele landet. Ifølge ASKO Serverings markedskonsulenter Tuva Wespestad og Kari-Anne Nyengen, representerer Matskatter produkter fra små produsenter som har lokal identitet og en historie knyttet til både råvarene og produksjonen. ASKO Servering er opptatt av å utvide definisjonen av lokalmat gjennom Matskatter. Nyengen legger til at det er mange som har en oppfatning av at lokalmat bare skal være fra den lokale bonden i nabolaget, men at det i like stor grad kan handle om lokal mat fra ulike deler av landet.

– Vi vil bruke Matskatter for å vise at leverandørene kan komme fra steder som Rogaland, Hardanger eller Finnmark. Det må ikke være lokalmat, men vi ønsker å vise mangfoldet av Matskatter.

For turister er det kjekt med et bredt utvalg av lokalmat fra hele Norge, og Reinsdyr fra Finnmark kan for eksempel virke kjempe eksotisk. Wespestad legger stor vekt på at det er viktig å kunne tilby litt av alt.

Historie og identitet

For ASKO Servering er det viktig å fremme historiene bak produktene de leverer. For mange av de mindre produsentene som lager Matskatter, er historien like viktig som selve produktet, da de ofte har dype røtter til lokal identitet.

– Det er en liten historie bak hvert produkt, ofte om reisen fra idé til ferdig produkt, sier Wespestad.

askoservering.no finnes det utfyldende informasjon om produktene og historiene til Matskattene, noe som kan interessere en nyskjerrig sjel, eller hjelpe de ansatte i restauranten.

– Servitørene kan fortelle om drikken, eller kjøkkensjefen om maten. Alt er lagt til rette for det, sier Nyengen.

ASKO Servering arrangerer også aktiviteter og messer hvor kunder og lokalmatleverandører kan møtes direkte. Dette blir ofte mer personlig, da de får historiene rett fra produsenten selv. Historiene bak Matskattene gjør at maten får en større betydning.

– Måltidet blir mer enn bare en middag – det blir en matopplevelse på en annen måte, sier en entusiastisk Wespestad.

Bærekraftige Løsninger for Fremtiden

Kvalitetsvarer er veldig viktig, men ASKO Servering ønsker også å gjøre det på en bærekraftig måte. Med et sterkt fokus på elektriske kjøretøy, har de allerede begynt overgangen til el-lastebiler, med mål om å kun bruke elektriske leveranser i fremtiden. Dette reduserer selskapets klimautslipp og gjør dem til en ledende aktør innen logistikk. En annen nøkkelfaktor i bærekraftsatsingen er å optimalisere leveransene ved å samle alt på én bil.

– Vi sørger for at alt leveres med én bil i stedet for fem. Vi pakker for eksempel meieriprodukter, tørrvarer, vaskemidler og kjøtt sammen. Halvtomme biler er ikke bra, forteller Wespestad.

Dette minimerer transporten, reduserer karbonutslipp, og sikrer mer effektive logistikkprosesser. For ASKO Servering er det avgjørende å være en del av løsningen på hvordan matindustrien kan redusere sitt miljøavtrykk

Bergen Spiser: Samarbeid for å løfte matkulturen i Bergen

ASKO Servering er stolt sponsor av Bergen spiser, og mener festivalen er en veldig viktig arena for å synligjøre spisestedene i Bergen sentrum. Er man en liten spiseplass kan det være vanskelig å nå ut når man står alene. Med Bergen spiser skaper man et felleskap, hvor man kan få litt drahjelp.

– Arrangementet er veldig spennende. Det hjelper restaurantene å vokse og får flere folk til å spise ute. Det er mye liv og oppmerksomhet rundt det, både i media og ellers, som er med på å løfte frem alle de gode spisestedene, utdyper Wespestad.

Til syvende og sist handler ASKO Servering sitt arbeid om mer enn bare levering av varer; det handler om å formidle historier, skape opplevelser og bidra til et mer bærekraftig samfunn. Gjennom Bergen Spiser og deres engasjement for Matskatter, fortsetter ASKO Servering å støtte norsk mattradisjon og kultur.