byMILJØ

Bli med i konkurransen om å vinne en drømmedag på Akvariet

Akvariet sin visjon er fokus på livet i havet og de ansatte ved Akvariet er levende opptatt av miljøet i havet. I mai i år åpnet utstillingen “Havet i endring”, en 360 graders reise under vann der lyd er et viktig tema.

– Lærelyst om livet i havet har bare blitt viktigere. Vi har store utfordringer med plast og søppel i havet, og menneskeskapt støy er en utfordring som belyses i «Havet i endring». Det er viktig for oss å kommunisere til våre besøkende at vi alle kan gjøre noe, forteller Veline Høyland, markedssjef for Akvariet i Bergen.

Allerede i 2016 startet Akvariet sitt fokus på forurensing i havet med temautstillingen «Et hav av søppel». «Havet i endring» er siste tilskudd her.

– Den største biten av det vi driver med er dyr som lever i havet og i sjøen. Vi har alt fra levende fisk fra havets dyp, til dyr som lever helt oppe i strandsonen. Derfor er det viktig for oss med et godt miljøfokus, forklarer Høyland.

Akvariet jobber aktivt med å synliggjøre viktigheten av å sortere avfallet, forbruke mindre og tenke oss om før vi anskaffer oss nye ting. Finnes det alternativer, for eksempel gjenbruk?

— Nå har vi fullt fokus på havet. Vi inkluderer budskapet i alt vi gjør og jobber aktivt med  kunnskapsformidling. Det kan være i dyrepresentasjoner, når vi har dissekering og ser hva vi evt. finner i mangen på en fisk eller i LæreLyst (forelsening) for skoler.

For Akvariet er det også viktig å vise at det er håp. Vi kan alle gjøre en forskjell i det daglige. De oppfordrer ofte gjennom ulike aktiviteter, til å bli med på søppelrydding både i strandsonen og i nærmiljøet.

Siden 2017 har Akvariet arrangert plastby-prosjektet. Det er en konkurranse hvor vennegjenger, familier, skoler og barnehager kan gå ut og plukke søppel i strandsonen og deretter lage noe kreativt av søppelet.

– Det som lages leveres deretter inn til oss på Akvariet. En jury kårer de ti beste innslagene som folk da senere kan stemme over, og i år er premien ekstra stas. Vinneren kan nemlig vinne en drømmedag på Akvariet og være dyrepassere for en dag, forteller Veline.

Bli med i konkurransen om å vinne en drømmedag på Akvariet
Kjersti Hjelmeland Brakstad er Plastbyen-arkitekten på Akvariet i bergen

Bli en plastby-kunstner!

Ta med klassen eller den gjengen du vil og plukk plastavfall i ditt nærområde. Lag et byggverk som blir en del av Plastby-utstillingen på Akvariet. Lever bidraget til Akvariet i Bergen 16.-23. september.

Kjersti Brakstad som har vært med oss siden den første Plastbyen i 2017 bygger også årets by. Åpningen av årets Plastby blir torsdag 26. september. Årets jury velger ut ti finalister som alle har potensial til å bli vinner av Plastbyen 2024. Vinnerne får en drømmedag på Akvariet i premie.

Slik deltar du

  1. Ta med klassen eller den gjengen du vil og plukk plastavfall i ditt nærområde.
  2. Lag et byggverk som blir en del av Plastby-utstillingen på Akvariet. Det er tillatt å klippe, male og bruke lim. Du trenger ikke bare bruke plast i byggverket, men du må ha plukket bosset ute.
  3. Lever bidraget til Akvariet i Bergen 16.-23. september.
  4. På åpningen av Plastbyen på Akvariet, 26. september plukker en jury ut 10 finalister.
  5. 1.-13. oktober kan alle være med å stemme på det kunstverket de liker best.
  6. 15. oktober offentliggjøres vinneren.

Premien er en drømmedag på Akvariet for hele klassen eller gruppen som vinner.

Lykke til – og husk at hver dag er en ryddedag!

– Jeg håper vi får mange deltakere også i år, sier Veline spent før hun fortsetter: – Det er en fin måte å synliggjøre alt man faktisk finner i strandsonen og ute i naturen. Hvis folk går rundt og plukker så ser de hvor mye det faktisk er. Det hjelper på bevisstgjøringen om å ikke kaste, for her kan vi alle lære. Fisk og dyr i vannet må kunne ha det trygt og godt.

Veline forteller at det er utrolig hva man finner i både strandsonen og i nærmiljøet. En gjenganger er ifølge henne husholdningsavfall, snusbokser og take-away.

– Alene klarer vi ikke å gjøre noe med miljøproblemet plast, men vi kan alle gjøre noe. Ta med venner, familie, klassen, gruppen eller hvem du vil og lever ett eller flere bidrag til Plastbyen. Sammen kan vi skape så mye oppmerksomhet som mulig om det store miljøproblemet, avslutter hun.

Visste du at: Alle barnehager og skoler som tilhører Bergen Kommune kommer gratis inn på Akvariet i ukedager fra 1. september og ut april?